ANDROİD

Android Dersleri 14

Merhaba arkadaşlar. Bu derste veritabanı ile ilgili kalan konuları yani silme, güncelleştirme gibi olayları anlatacağım. Basit örnekler üzerinden gidiyorum. Gelişmiş uygulamaları size bırakıyorum.
Bir önceki derste anlattığım ekleme ve gösterme olaylarından sonra şimdi silme ve güncelleştirmeyianlatacağım fakat bu 4 temel kavramı bir örnek üzerinde tekrar göstereceğim. İlk olarak projemizi oluşturalım ve sayfamıza şu şekilde eklemeler yapalım.

1

Uygulamamız bu şekilde olacak. 4 temel işlev için 4 butonumuz olacak. En alttaki Medium Textkısmında da, veritabanından çekilen bilgiler gösterilecek. Burada ben TableLayout ve içerisinde deTableRow kullanarak bu araçları bu şekilde dizdim.

Şimdi yine bir önceki derste olduğu gibi src altında bir Veritabani adında sınıf oluşturalım ve kodlarını aşağıdaki gibi yapalım.

1.1

Buradaki kodlar, tablo adı ve alanları farklı olmak üzere bir önceki örnekteki ile aynı. Buradaki kodların ne anlama geldiğini tekrar anlatmayacağım. Bir önceki ders olan Android Veritabanı – 1 adlı derse gidip oradan bakabilirsiniz. Burada temel olarak veritabanımızı, tablomuzu ve bu tablonun alanlarını tanımladık. Hemen uygulamamızın dosyalarını da göstereyim.

2

Bu işlemlerden sonra şimdi MainActivity.java dosyamıza gidelim ve sayfamızdaki buton, edittext gibi araçların tanımlamasını yapalım ve id’leri ile bağlayalım. Bunu da aşağıdaki gibi yaptım.

3

Sayfamızdaki araçları tanımlamanın yanında bir de Veritabanı sınıfından bir nesne oluşturdum. Bu nesne ile işlemlerimi yapacağım. Şimdi ekleme butonuna tıklandığında girilen alanların veritabanına eklenmesini yapalım. Bunu da bir önceki derste anlatmıştım fazla üzerinde durmayacağım. Kodlar aşağıdaki gibi olacaktır.

4

Burada Ekle butonuna tıklandığında, edittext’lere girilen tüm bilgileri kayitekle() metoduna gönderecek. Bu kayitekle() metodunda da bir bağlantı açılacak ve put() metodu ile bu gelen 4 parametre, solundakisütun isimlerine aktarılacak. Bunları yine bir önceki derste anlatmıştım. Son olarak da insertorThrow()metodu ile bilgileri taşıyan cv1 nesnesi, tabloya eklenecek.

Şimdi de listeleme yapacak olan buton için kodları yazalım. Bu da şu şekilde olacaktır.

5

Buradaki Göster butonuna yani nesnesine tıklandığında bilgileriGoster() metoduna gidecek. Bu metoddaiscibilgi tablosundan sütunlar isimli sütunlar çekilecektir. Daha sonra while döngüsü içinde, veritabanındaki kayıtlar satır satır okunacaktır. Bu döngü içerisinde de ad, soyad, yas, sehir adlı sütunlardan veriler çekilecek ve veriler adlı değişkene atılacaktır. Son olarak da textview içerisine yazılacak.

Programımızın şuana kadar yaptığımız kısmın çıktısını gösterirsek şu şekilde olacaktır.

ekran1 ekran2

Burada bilgileri girip Ekle tuşuna basınca verileri kaydediyor ve Göster deyince de bu şekilde verileri gösteriyor. Şimdi kalan kısmı yapalım. MainActivity.java dosyasını kodlamaya devam ediyoruz. Silmeişlemi için de aşağıdaki gibi kodları yazalım.

1

Burada da silme butonuna tıklandığında bir listener oluşturduk ve bu listener içerisinde click olayında,silme() metodunu çağırdık. Parametre olarak da, hangi veriye göre silme yapacağız onu yazdık. Ben burada ada göre silme yapacağım. Yani adı girilen kişiyi silecek. Daha sonra bu silme() metodunu oluşturdum ve içerisinde bir nevi bağlantı açtım. Yine bu db nesnesi üzerinden de delete() metodunu çağırdım. Bu metoda 3 parametre verdim. İlk parametre tablo adı, 2.parametre bir nevi WHERE sorgumuz. Son parametre de soru işareti yerine gelecek olan değer. Yani gönderdiğimiz ad verisi.Bunu String tipinde bir dizi şeklinde oluşturduk. Bu yöntemi kullanırsanız parametrelerin sırası bu şekilde olmalıdır.

Bu işlemlerden sonra adını girdiğimiz veriyi silecek. Şimdi de güncelleme işlemini yapalım. Yine ada göregüncelleme yapsın. MainActiviy.java sınıfımızda yine şu satırları ekleyelim.

22

Güncelleme butonu için bir Listener oluşturduk. Daha sonra Guncelle() metodunu çağırdık ve parametre olarak ad değerini gönderdik. Bu metodun içerisinde de silmeden farklı olarak ContentValues nesnesi oluşturduk ve db nesnesi üzerinden bu sefer update() metodunu çağırdık. Bu metod da 4 parametre alıyor.

Bu işlemlerden sonra uygulamamızı çalıştırdığımızda güncelleme için ekran görüntüleri şu şekilde olacaktır.

1 2 3

 

Burada isim kısmına Mehmet girip Güncelle butonuna tıkladığımızda, yeni girilen 55 değeri ile beraber kayıt işlemi yapacak. Bunu yapıp Güncelle dedikten sonra yeni değerleri aşağıya listelenecek.

Bu ders ile beraber veritabanındaki 4 temel işlevi yüzeysel olarak inceledik. İlerleyen derslerde daha detaylı olarak ele alacağım.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı