ANDROİD

Android Dersleri 18

rhaba arkadaşlar. Uzun bir aradan sonra derslerimize tekrar devam ediyoruz. Bu derste splash ekranı oluşturmadan bahsedeceğim. Splash ekranını şu şekilde açıklayalım. Bir uygulamayı ya da oyunu açtığınızda birkaç saniyelik bir tanıtım sayfası çıkar daha sonra uygulamanız açılır. Bir nevi reklam amaçlı yapılır. Ben de bu derste, uygulamamız açılmadan önce nasıl bir splash ekranı yapılır onu anlatacağım.

“Splash” adında bir Android projesi oluşturduğunuzu varsayarak devam ediyorum. Uygulamamızda hazır gelen src altındaki java dosyasını kopyalayarak ya da sürükleyip bırakarak, aynı dizin altında bir tane daha oluşturuyoruz. Aynı şekilde xml dosyasında da bunu yapıyoruz. Dosyamızın isimlerini de aşağıdaki gibi yapın.

1

Burada görünen sayfa ana sayfamızdır. Sol tarafta da dosyalara verdiğimiz yeni isimler var. 2.oluşturduğumuz splashekrani.java dosyasını, karşılığındaki xml sayfasına bağlamayı unutmayalım.

Bu işlemlerden sonra yeni eklediğimiz sayfa için manifest dosyasına bildirimde bulunalım. Bunun için eklememiz gereken kod aşağıdaki gibi olacaktır.

manifest

Şimdi splash ekranı için bir arka plan resmi oluşturun. Daha sonra bunu soldaki drawable-hdpiklasörüne sürükleyip bırakın. Sonra da splash ekranına ait xml sayfasına gelerek aşağıdaki kodu ekleyin.

2

Burada sadece background etiketini ekledik ve resmimizin yolunu gösterdik. Resmimizin adı da splash‘tır.Küçük harflerle yazılması gerekir.Bunu yaptıktan sonra splash sayfamızın görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.

3

Şimdi ana ekrana ait olan java dosyasına gelelim ve kodlamaya başlayalım. Dikkat edin splash ekranına kodlamıyoruz. Burada thread kullanmamız gerekiyor. Çünkü thread, aynı anda iki işlemi yapmaya yarar ve biz de burada aynı anda 2 işlem yapacağız. Daha doğrusu bir sayfayı gösterdikten sonra onu bekletip diğer sayfayı göstereceğiz. Şimdi aşağıdaki gibi kodlamasını yapalım ve anlatalım.

anaekran

Burada bir Thread nesnesi oluşturduk ve içerisinde de bir run() metodu yazdık. Bu run() metoduna,thread başlatıldığında yapılmak istenenler yazılır. Biz de içerisine sleep(3000) metodunu yazdık. Yani ilk olarak 3000 milisaniye (3 sn) bekleme yapılsın. Daha sonra splash ekranına geçilmesini sağlayan intentoluşturduk ve başlattık. Finally() kısmında ise finish diyerek threadi bitirdik. Thread dışında da bu threadi, start() metoduyla başlattık.

En üstte xml sayfasına bağlama yaparken de splash ekranına bağladık. Buna da dikkat edelim. Şimdi de splashekrani.java dosyasının kodlamasına bakalım. Burada tek farklı olan bağladığımız sayfa. Herhangi bir kodlama yapmıyoruz.

splash

 

Burada da splash yani açılış ekranımızı, anasayfamıza bağladık. Diğer türlü yapıldığı zaman hata veriyor.Manifest dosyasında da main sayfasını LAUNCHER değil DEFAULT yapmamız gerekiyor fakat bunu yaptığımızda hata alabiliyoruz.

Uygulamamızın ekran görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.

44 55

Bu derste splash ekranı oluşturmayı anlattım ve basit de olsa thread konusuna değindim. Bir sonraki derste görüşmek üzere.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı