Web Dizayn Dersleri – 1 – Eskiz Aşaması
Web Dizayn Dersleri – 1 – Eskiz Aşaması
Biz bir site dizaylarken eğer elimizde eskiz yoksa, bilgisayar başında saatlerimizi geçirip “şimdi buraya ne koysam” diye kendimize defalarca sorular sorarız. Çünkü web dizaynı kartvizit gibi 10 – 15 dakikada sonlandırabileceğimiz bir dizayn değildir. Yanlış bir dizilim yaptığımız zaman tasarımın komple bütün siteyi etkileyeceğini unutmayın.
Müşteriden siparişimizi aldığımız zaman öncelikle aşağıda yaptığım uygulama gibi, hazırlayacağımız sitenin genel görünümünü ortaya çıkartırız. Daha sonra bu dosyayı müşteriye göndererek, öncelikle ondan kategorilerin yerlerini, sütunların düzenini ve kullanılacak olan rengi vs. onaylamasını isteriz. Eğer değişiklik isterse, eskiz mantığı kolay bir karalama işlemi olduğu için, istediği değişiklikleri anında karşı tarafa gönderebilir hatta bu değişiklikleri onların da yapmasını isteyebiliriz. Neticede eskiz yapmak için özel bir yeteneğe ihtiyacımız yok.
Müşteriden onayı aldıktan sonra zor olan kısmı atlattık diyebiliriz. Bundan sonrası tamamen şablona uyarak ilerleyeceğimiz bir süreç olmuş oluyor. Bu süreçte ise dikkat etmemiz gereken en önemli kural artık okunurluk ve estetik.
Okunurluğu sağlamak için temel tipografi bilgilerini biraz olsun bilmemiz siteyi dizaynlarken bize çok yardımcı olacaktır. Sadece tipografi mantığıyla, görsel öğeler kullanılmadan hazırlanan web siteleri olduğunu unutmayın. Bundan sonraki web dizayn videolarımızın tamamında tipografik bilgiler de yer alacaktır.
Sitemizin estetik görünümünü sağlamak bizim hayalgücümüzle bağdaşan bir şeydir. Ancak bu tip durumlarda biz kendi göz zevkimizden ziyade, sitenin ziyaretçilerini baz alarak bir tasarım oluşturmamız gerekir. Kişisel olarak karamsar bir tema içerisindeki yazıları okumaktan hoşlanabiliriz, ancak pazar kahvaltısını yaptıktan sonra, bilgisayarının başına geçip gözlüğünü takıp haber okumak isteyen bir amca için aynı şeyler geçerli değildir.